چکیده مطلب
نسبت تراکم هوای ورودی به موتور، یکی از پارامترهای مهم در ژنراتورها میباشد. به نظر شما تأثیر این تراکم در احتراق و عملکرد نهایی دستگاه چیست؟
برای برقراری این نسبت از چه قطعهای در ژنراتور دیزلی استفاده میشود؟
توربو شارژر قطعهای مهم در این دستگاهها است که در این مقاله و در این مبحث قصد بررسی آن را داریم.
در این مطلب مختصر و مفید با دشت نور همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در رابطه با توربو شارژر دیزل ژنراتور به دست آورید.
توربو شارژر چیست؟
توربو شارژر یک نوع کمپرسور تزریق هوا به درون سیلندر است که متشکل از یک کمپرسور و توربین میباشد. در واقع این قطعه نوعی افزایش دهنده توان دیزل ژنراتور محسوب میگردد.
این وسیله با چه هدفی طراحی میشود؟
این قطعه با هدف کاهش وزن و حجم دستگاه به دنبال افزایش قدرت دستگاه تا میزان مشخص طراحی میشود. در واقع افزایش راندمان دیزل ژنراتور به کمک توربو شارژر صورت میگیرد.
توربو شارژر چه وظیفهای در ژنراتور دیزلی دارد؟
وظیفه این قطعه این است که حجم فشار درون سیلندرها را افزایش دهد. زمانی که هوا با فشار بالا به درون سیلندر وارد میشود، به افزایش راندمان دستگاه کمک میکند.
در واقع این قطعه نوعی مکنده پر قدرت هوا میباشد که سبب افزایش قدرت به وزن پیشرانه میگردد.
با تأمین هوای بیشتر، اکسیژن بیشتری برای احتراق به دست میآید که در نهایت قدرت موتور بیشتر میگردد.
نیروی توربو شارژر چگونه تأمین میشود؟
این نیرو به کمک دودهایی که از اگزوز خارج میشوند تأمین میگردد. گازهای خروجی به طور مستقیم به محفظه توربین وارد شده و سبب به چرخش در آوردن کمپرسور را با سرعت قابل توجهی میگردند. لازم به ذکر است که این دودها بدون فایده دیگری میباشند.
آشنایی با انواع توربوشارژر
از انواع آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
توربو شارژر حلزونی ساده
در این مدل هوای فشرده با سرعت زیاد و فشار کم از سرد کننده عبور میکند. در ادامه از بخش حلزونی به درون کمپرسور وارد میگردد. این سرد کننده به احتراق سوخت به شکل درست کمک میکند. در واقع در این نوع تنها یک مسیر برای خروج گاز و چرخش توربین وجود دارد که مقطع آن متغیر میباشد. این تغییر به ثابت ماندن سرعت گاز در زمان برخورد با توربین کمک میکند. -
توربو شارژر حلزونی با افزاینده قدرت
این نوع دارای افزاینده سرعت میباشند. این نوع افزایندهها به صورت پرههایی روی پوسته توربین قرار گرفتهاند.
لازم به ذکر است که این مدل با نوع ساده خود عملکرد مشابهی دارد. -
توربو شارژر ضربان دار
ضربات دودهای خروجی از سیلندر در این نوع مورد استفاده قرار میگیرند که این فرایند سرعت توربو شارژر را افزایش میدهد. لازم به ذکر است که این مدلها دارای مقطع کوچکی هستند تا ضربات بهتر و بیشتری داشته باشند.
پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید
مزایای استفاده از توربو شارژر در موتورهای دیزلی
استفاده از این قطعه پرکاربرد در انواع ژنراتورها محدودیتی ندارد. توربو شارژر سبب کاهش حجم موتور و افزایش قدرت آن میشود. در نتیجه دستگاههایی که دارای آن هستند، به مراتب قدرت بیشتری دارند و همچنین در مصرف سوخت آنها صرفه جویی خواهد شد.
آیا تمام دیزل ژنراتورها دارای توربو شارژر هستند؟
وجود توربو شارژر در تمام دستگاههای ژنراتور دیزلی الزام نیست، اما استفاده از دستگاههایی که دارای این قطعه هستند به مراتب از نظر قدرت مقرون بهصرفهتر است.
ژنراتورهای دیزلی که توربو شارژر ندارند، عمل ورود هوا به درون سیلندر را با حرکت پیستون انجام میدهند. در این شرایط هوایی که درون سیلندر قرار دارد با فشار طبیعی جو تأمین میگردد. گاهی اوقات فشاری که درون سیلندر وجود دارد، از فشار جو کمتر میباشد.
به همین خاطر این قطعه به افزایش میزان فشار و حجم داخل سیلندر تا حدود 2 برابر به نسبت فشار جو کمک میکند. این موضوع سبب میشود تا میزان گشتاور و قدرت دیزل افزایش پیدا کند. این افزایش قدرت میتواند تا حدود 40 درصد باشد که البته تا حد زیادی به نوع طراحی توربو شارژر وابسته است.
توربو شارژر چگونه کار میکند؟
به طور معمول توربو شارژر از دو قسمت اصلی تشکیل شده است. بخش اول که جنسی از چدن دارد به Exhaust Manifold وصل میشود.
زمانی که دود از موتور خارج میگردد، وارد قسمت ابتدایی قطعه شده و پروانه را میچرخاند تا دود از این قطعه خارج شود. به اصطلاح یک انرژی مکانیکی از آن گرفته میشود. این انرژی برای چرخاندن پروانه بعدی که معمولاً جنس آلومینیومی دارد مورد استفاده قرار میگیرد.
زمانی که پروانه قسمت دوم میچرخد، هوای تازه با فشار بیشتری به درون موتور وارد میشود. به همین دلیل گفته میشود دیزل ژنراتورهای دارای توربو شارژر دارای قدرت بیشتری هستند و حجم کمتری به نسبت سایر دستگاهها دارند.
چگونه میتوان متوجه شد که ژنراتور گازوئیلی دارای توربو شارژر است؟
این مسئله را میتوان از روی نام دستگاه نیز بررسی کرد. بدین صورت که در قسمت دوم نام اصلی دستگاه از T استفاده میشود. به عنوان مثال موتورهای 1006TAG و 1103A-33TG2 دارای توربو شارژ هستند، در حالی که موتور 404D-22G، توربو شارژر ندارد.
معایب توربو شارژر در ژنراتور دیزلی
از معایب استفاده از توربو شارژر در ژنراتورهای دیزلی، میتوان به این موضوع اشاره داشت که این نوع دستگاهها مهندسی پیچیدهتری به نسبت انواع ساده خود دارند، در نتیجه در صورت آسیب دیدگی هر بخش از موتور برای تعمیر آن باید هزینه بیشتری پرداخت شود.
همچنین اینکه تمام تعمیر کاران دیزل ژنراتور تخصص کافی در تعمیر این قطعه را ندارند و همین موضوع میتواند برای شما مشکل ساز شود.
به همین منظور به شما پیشنهاد میکنیم برای دریافت اطلاعات و راهنمایی بیشتر با دشت نور تماس بگیرید و از مشاوره رایگان با متخصصان کاردان ما بهره مند گردید.
تفاوت توربو شارژر با سوپر شارژ
این دو قطعه دارای تفاوتهایی هستند که در ادامه بیان کردهایم:
- اتصال سوپر شارژ به موتور از طریق تسمه است و به صورت مستقیم است و به کمک موتور قطعاتی مانند دینام و واتر پمپ میچرخند، اما نیروی لازم برای چرخش در توربو شارژر به کمک گازهای خروجی از موتور تأمین میشود.
- به دلیل جلوگیری از اتلاف انرژی در توربو شارژر، بازدهی بالاتری به نسبت سوپر شارژ دارد.
- نصب سوپر شارژ هزینه کمتری به نسبت توربو شارژر دارد. به دلیل عدم نیاز به تغییر سیستم خروجی موتور نصب آن نیز آسانتر است.
عوامل خرابی توربو شارژر در دیزل ژنراتور کداماند؟
این موارد عبارتاند از:
-
آسیب رسیدن قسمت ورودی
این آسیب میتواند به دنبال شکستن سوپاپها و رینگها اتفاق بیفتد. -
وجود آلودگی در روغن
اگر از روغن بی کیفیت استفاده شود، این موضوع میتواند به توربو شارژر نیز آسیبهایی وارد کند. -
کم بودن میزان روغن
خرابی اویل پمپ و به دنبال آن اختلال در سیستم روغن کاری از موارد مهم دیگر آسیب دیدگی توربو شارژر است. -
تشکیل شدن دوده روغن
این موضوع زمانی اتفاق میافتد که از روغن با گرید نامناسب و بی کیفیت استفاده شود. -
وجود نشتی در روغن
بی توجهی به زمان تعویض روغن میتواند این مشکل را ایجاد کند.
سؤالات پرتکرار شما
-
تأثیر افزایش سوخت بر عملکرد توربو شارژر چیست؟
افزایش میزان سوخت به درون سیلندرها سبب میشود تا انرژی گازهای خروجی و سرعت چرخش توربو شارژر نیز افزایش پیدا کند که به دنبال آن میزان حجم هوای ورودی به دیزل ژنراتور بیشتر میگردد. -
کار اصلی توربو شارژر چیست؟
کار اصلی آن متراکم کردن بیشتر هوای ورودی به درون موتور میباشد. -
توربو شارژر از چه اجزایی تشکیل شده است؟
اجزای تشکیل دهنده توربو شارژر عبارتاند از:- توربین
- کمپرسور
- محور دوار
- مجرای روغن پوسته محفظه توربین