چکیده مطلب
اگر از خاموش شدن دستگاههای سرمایش و گرمایش ناشی از قطع برق بگذریم، اما خسارتها و آسیبهای وارد شده به دستگاههای الکترونیکی را نمیتوانیم در نظر نداشته باشیم.
این موضوع خصوصاً در شرایط فعلی با افزایش تورم بسیار قابل توجه تر میباشد و در واقع همانطور که میدانید نمیتوانید ضروریترین دستگاههای لوازم خانگی از جمله یخچال، تلویزیون و ماشین لباسشویی که بیش از هر وسیله دیگری در معرض آسیب ناشی از قطع برق میباشند را زیر 10 میلیون تومان تهیه نمایید.
این موضع تنها برای مصارف خانگی مطرح نبوده و فروشگاههای مواد غذایی و مغازه دارانی مانند مرغ فروشیها، ماهی فروشیها و تمام آنهایی که محصولاتشان به یخچال نیازمند میباشند، تحت تأثیر این موضوع قرار میگیرند.
لازم به ذکر است که قطع برق تنها در تابستان مطرح نبوده و در طول سال میتواند به دلایل متعددی از جمله نوسانات برق، خرابیهای ترانس و ... نیز ایجاد شود.
تمام مشکلاتی که بیان شدند، در زمان قطع برق نیاز به تجهیزات محافظ از دستگاههای الکتریکی و تأمین برق اضطراری دارند.
در ادامه این مطلب مفید و مؤثر با دشت نور همراه باشید تا با چند روش تأمین برق اضطراری آشنا شوید و اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست آورید.
سیستم منبع تغذیه اضطراری چیست؟
سیستم منبع تغذیه اضطراری راهی برای حفظ لوازم خانگی، چراغها و سایر موارد ضروری شما حتی در بدترین حالت ممکن مانند کولاک یا سایر بلایای طبیعی و هر نوع شرایطی که سبب آسیب به دستگاههای شما و ایجاد خسارات جانی و مالی میشود، است. بسته به اندازه سیستم، میتوانید برق چند وسیله ضروری یا کل خانه خود را تأمین کنید.
به طور کلی یک سیستم برق اضطراری باید به طور خودکار برق پشتیبان را برای وسایل الکترونیکی متصل در صورت قطع برق عادی فراهم کند.
این سیستم برای تغذیه این دستگاهها در عرض 10 ثانیه پس از قطعی واقعی مورد نیاز است. لازم به ذکر است که کلیه سیستمهای ایمنی زندگی مانند چراغها و علائم خروج و تخلیه دود و اعلام حریق باید به سیستمهای برق اضطراری متصل شوند. به عبارت دیگر، هر چیزی که به حفاظت از جان سرنشینان شما مربوط میشود باید به یک سیستم برق اضطراری متصل شود. علاوه بر این، توجه به این نکته ضروری است که سیستمهای برق اضطراری باید کاملاً از منبع تغذیه استاندارد شما جدا باشند. این بدان معنی است که مجرای مجزا، پانلها، ایستگاههای انتقال و سایر اجزای ضروری باید در ارتباط با سیستم برق اضطراری شما استفاده شوند.
انواع سیستمهای منبع تغذیه پشتیبان
در مورد انتخابهای خود برای برق پشتیبان اضطراری کنجکاو هستید؟ تعدادی از گزینههای زیر را بررسی کنید.
-
ژنراتور قابل حمل
این نوع ژنراتورها که همانند موتور برق میباشند، در اندازهای کوچکتر و سبکتر هستند. انواع مختلفی از ژنراتور قابل حمل وجود داشته که با سوختهای متفاوتی کار میکنند. -
ژنراتور خانگی
این سیستمهای برق پشتیبان که به عنوان ژنراتور آماده به کار نیز شناخته میشوند، معمولاً در کنار خانه شده و به طور خودکار در هنگام قطع برق روشن میشوند، بنابراین نیازی به اتصال کابل یا چرخاندن سوئیچ نیست. یک ژنراتور کل خانه میتواند به طور نامحدود با گاز طبیعی یا پروپان کار کند. -
پنلهای خورشیدی با سیستم باتری
اگر مسیر خورشیدی را به عنوان بخشی از سیستم منبع تغذیه اضطراری خود انتخاب میکنید، نه تنها باید یک سیستم برق خورشیدی کامل، بلکه ذخیره سازی خورشیدی پشتیبان را نیز نصب کنید. کنجکاو هستید که سیستم چگونه کار میکند؟ پنلهای خورشیدی فتوولتائیک (PV) نور خورشید را جذب کرده و با استفاده از یک اینورتر به برق قابل استفاده تبدیل میکنند. هر برق اضافی که تولید میشود و توسط خانواده استفاده نمیشود به شبکه ارسال میگردد، مگر اینکه راهی برای ذخیره آن داشته باشید.اینجاست که سیستم ذخیرهسازی انرژی خورشیدی وارد میشود. اگر یک سیستم برق خورشیدی متصل به شبکه با باتری نصب میکنید، هر نیروی اضافی تولید شده توسط پنلهای خورشیدی شما برای استفاده بعدی، مانند هنگام خاموشی، در باتریها ذخیره میشود. برق به شبکه بازگردانده نمیشود مگر اینکه باتریها به طور کامل شارژ شوند.
سیستمهای خورشیدی نصب شده با باتری به این معنی است که میتوانید از انرژی ذخیره شده در مواقع اضطراری و همچنین در طول شب یا در روزهای بارانی استفاده کنید. این نوع سیستم یکی از بسیاری از بهروزرسانیهای انرژی جایگزین است که میتواند در کوتاه مدت و بلندمدت انرژی لازم را برای شما فراهم کند.
این سیستم نه تنها یک استراتژی برای صرفه جویی در هزینههای قبض برق است، بلکه برای محیط زیست با آلایندههای کمتر و بدون دود اگزوز بهتر است. -
موتور برق
از موتور برق که به تبدیل سوخت به برق مصرفی میپردازد، در انواع و اندازههای مختلف برای مصارفی مانند منازل، ادارات، فروشگاهها، مغازهها، مزارع، باغها و ... استفاده میشود.
موتور برق میتواند در انواع تک فاز و سه فاز بوده و با استفاده از سوختهای دیزل یا گازوئیل، بنزین و گاز شهری کار کند.
نوع تک فاز این دستگاه ها برای مکان هایی که از برق 220 ولت استفاده می کنند و نوع سه فاز آن برای مصارف صنعتی که نیاز به ولتاژ بالا مناسب است.
از انواع دیزلی آن بیشتر در مکانهایی مانند زمینهای کشاورزی و از انواع گازی آن بیشتر برای منازل مسکونی استفاده میشود.
لازم به ذکر است که موتور برق دیزلی و یا بنزینی، سبب تولید گازهای گلخانهای می شوند که این گازها خطراتی برای سلامتی دارند، به همین منظور از این دستگاهها حتماً باید در فضای باز استفاده شود.
همچنین در صورتی که موتور برق در مکانهایی مانند مزارع کشاورزی و یا خیابان دیده باشید، متوجه سروصدای بلند آن شدهاید. این موضوع جای نگرانی ندارد، زیرا این سروصدا به دلیل عدم استفاده از کانوپی در این دستگاهها است. کانوپی نوعی محفظه برای کاهش سروصدای این دستگاهها است که به دور موتور برق قرار میگیرد. معمولاً در فضاهایی که از مناطق مسکونی دور میباشند، لزومی به استفاده از کانوپی نیست، اما در شرایطی که آلودگی صوتی سبب ناراحتی شما میشود، لازم است تا برای موتور برق خود کانوپی نیز تهیه نمایید. -
یو پی اس (UPS)
یو پی اس که منظور از آن منبع تغذیه بدون وقفه است، از دیگر مواردی است که برخی از افراد برای تأمین برق اضطراری از آن استفاده میکنند.
این دستگاه در کل نوعی باتری بوده که با توجه به ظرفیت خود، میتواند برای دستگاههایی که کارکرد آنها با خروجی AC است، مناسب باشد.
مدت زمانی که میتوان از آن استفاده داشت با توجه به نوع یو پی اس از چند دقیقه تا چند ساعت میباشد. بهعنوانمثال اگر یو پی اس را به کامپیوتر خود وصل کرده باشید، پس از چند دقیقه الی چند ساعت بعد از قطع برق کامپیوتر شما روشن مانده تا بتوانید همچنان با ان کار کرده و یا برخی از فایلهای خود را ذخیره کنید.
کاربرد استفاده از سیستمهای برق اضطراری
از کاربردهای استفاده از این نوع سیستمها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- منازل مسکونی
- ساختمانها و برجهای در حال احداث
- مخابرات
- بیمارستانها
- مراکز نظامی
- دیتاسنترها و مراکز اطلاعاتی
- کشتیها
- مدارس
- هتلها
- دانشگاهها
- ادارات
- آزمایشگاهها
- مرغداریها
- پرورش ماهی
- مغازههایی که برای نگهداری از محصولات خود به برق نیاز دارند.
- مغازههایی که برای مواردی از جمله دوربین مدار بسته، دستگاه کارت خوان و سیستمهای محافظتی به برق نیاز دارند.
- و ...
منابع تغذیه کننده اضطراری کداماند؟
این منابع را به طور کلی میتوان در دو دسته بندی قرار داد:
-
منابع ذخیره کننده
این منابع همان باتریها میباشند که دارای شارژ مجدد برای کار در تغذیه اضطراری هستند. سنجش باتریها با واحد انرژی الکتریکی (KWH) بوده که ولتاژ ثابتی برای شما نیز دارند.
مزیت مهمی که این منابع دارند، این است که در کمترین زمان لازم میتوان از انرژی آنها بهرهمند شد و از مهمترین معایب آنها این است که به دلیل اینکه انرژی کمی تولید میکنند، دوام زیادی نداشته و نمیتوانند برای منابع دائمی و طولانی مدت گزینه مناسبی باشند. -
منابع تولید کننده
منابع تولید کننده همان ژنراتورها میباشند که به تبدیل انرژی غیر الکتریکی به انرژی الکتریکی میپردازند.
از مزایای مهم آنها به این مورد اشاره میشود که بعد از قطع برق میتوانند به طور طولانی مدت برق مورد نیاز را تأمین نمایند.
سؤالات متداول
-
به چه اندازه به یک ژنراتور نیاز دارید؟
اندازه ژنراتور مناسب برای خانه شما بستگی به آنچه میخواهید در هنگام قطع برق استفاده کنید دارد. یکی از راههایی که میتوانید بفهمید در هنگام خاموشی به چه نوع انرژی نیاز دارید، تعیین میزان وات همه چیزهای مختلفی است که میخواهید آنها را روشن نگه دارید. -
از بین 230 ولت یا 400 ولت، کدام نسخه برای من مناسب است؟
اگر در مواقع اضطراری به تغذیه برق 400 ولت نیاز دارید (بهعنوانمثال اتصال اجاق گاز، ماشینهای کارگاهی و غیره)، منبع تغذیه 400 ولت یک معیار صحیح برای شما است. در رابطه با تغذیه شبکه برق باید مواردی را در نظر گرفت. شبکههای 400 ولت را میتوان تنها توسط ژنراتوری که مجهز به تصحیح فاز یا سیستم بررسی فاز است به منظور جلوگیری از بارگذاری نامتقارن (اضافهبار روی یک فاز) عرضه کرد.